De geschiedenis van de familie Verberne afkomstig van Texel

Deze website gaat over de geschiedenis van een tak van de familie Verberne. Het beschrijft de tak van Verberne’s afkomstig van Texel, een eiland voor de noordwestkust van Nederland. Deze Texelse tak van Verberne heeft zijn wortels in Noord-Brabant, een van de drie zuidelijke provincies.

Set your preferred default language by clicking the Translate button at the bottom right of the page.

Twee historische documenten vormen de basis van deze website:
1. Een historisch document zonder titel, geschreven door H.W.J. Verberne (gedocumenteerd 1973). In het menu weergegeven onder de kop: “Geschiedenis”
2. Texelse Geslachten II (alleen het gedeelte dat betrekking heeft op de familie Verberne)

Onderzoek

Tot voor kort brachten mijn gegevens mij terug naar 1664 met Jacob Jansen Verberne. Hij werd beschouwd als mijn oudst bekende voorouder. Dankzij de digitalisering van officiële documenten konden we terug naar het jaar 1547, nog eens vier generaties terug in de tijd.

Govert (Godefridus) Verberne L26B-DC6 werd geboren in 1547 in Lierop, Noord-Brabant, Nederland.
Jacob Jansen Verberne, geboren omstreeks 1664 in de provincie Noord-Brabant, verliet Noord-Brabant en verhuisde omstreeks 1700 naar Texel. Op 22 juli 1722 verkocht zijn zoon Jan Jacobs (gedoopt in 1695/96, † 27-01-1767 Den Burg , Texel) namens zijn ouders onroerend goed in Noord-Brabant. Een notariële akte vermeldt deze transactie en werd door hem ondertekend op 10 augustus 1722 in Lierop, Noord-Brabant, Nederland.

Op zoek naar

Ik ben op zoek naar de relatie tussen Godefridus Verberne GQHL-K7R (1737) uit Stiphout en Jacob Jansen Verberne (1664) uit Lierop. Wie kan mij hier meer over vertellen? Is dit een tak van de Verberne’s die geen relatie heeft met Jacob Jansen Verberne? Ik kan het me haast niet voorstellen aangezien beide plaatsen hemelsbreed slechts 10km van elkaar liggen. Hij had tenminste één kind met Catarina Beniers en nog vijf andere kinderen, vermoedelijk ook de hare.

Wereldwijde database

Ancestry.com

Aangezien mijn onderzoek zo veel gemakkelijker werd om gegevens te matchen met de beschikbare wereldwijde records online, wil ik je uitnodigen om hetzelfde te doen en je familiegegevens, foto’s en documenten toe te voegen aan dezelfde internationale database op FamilySearch.org. Je kunt je eigen stamboom online maken en zodra het systeem bekende mensen herkent, ontvang je daarvan een melding, zodat je deze kunt accepteren, wijzigen of negeren. Het zal je verbazen hoe gebruiksvriendelijk dit werkt. Klik hiervoor op deze link. Er is ook een handige app voor in de App Store.

Jouw afkomst

Als je meer wilt weten over je eigen afkomst, nodig ik je uit om je bekende familieleden aan de FamilySearch database toe te voegen, zodat je je afkomst kunt matchen met die van mij. Om privacyredenen worden alle levende familieleden uitgefilterd, tenzij hun toestemming is verkregen.

Ik ben erg benieuwd naar welke Verberne’s zijn gemigreerd naar Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, de VS en andere delen van de wereld. En ook naar degenen die dat niet deden. Verder ben ik geïnteresseerd in de beroepen en andere relevante historische informatie. Waren ze betrokken bij grote projecten, ontdekkingen, dingen bouwen, enz.? Dingen die een verschil maakten in de geschiedenis.

Geografie

Ongeveer 200 jaar geleden stond het Koninkrijk der Nederlanden vanwege religieuze geschillen op het punt om uiteen te vallen in afzonderlijke landen.
De antieke zijden kaart (1830) toont de geografische situatie net voor de scheiding van België en Luxemburg van het Koninkrijk der Nederlanden. Het bevat ook enige geopolitieke informatie om de politieke onrust die Nederland doormaakte te verduidelijken.

Aanmelden

Vanwege een verhoogde beveiliging van de website is het noodzakelijk om je te registreren. Het lidmaatschap is kosteloos. Je dient aan te geven wat je relatie en de reden van aanmelding is. Je aanmelding wordt beoordeeld en al of niet afgewezen door de beheerder. Wanneer je bent ingelogd heb je de mogelijkheid om te reageren op de pagina’s en je kunt het gastenboek tekenen.

Geef een reactie