Martje Cornelis Burger

Martje, Maartje, Marijtje Cornelis Burger
Rechtsklik op de afbeelding en kies openen in andere Tab/Venster

Jaren geleden kreeg ik een stamboom van een vermoedelijk ver familielid uit Australië. Deze stamboom is erg interessant omdat hij geen zichtbare link met onze Texelse tak leek te hebben. Tot ik drie zusters vond: Maartje , Marijtje en Martje Cornelis Burger vond, de vermoedelijke gemeenschappelijke voorouders van beide takken van de stamboom.

Maar er is nogal wat onduidelijkheid in de officiële registers. De namen werden nogal eens met elkaar verward en door elkaar gebruikt. Hierdoor is het moeilijk te achterhalen wie nu werkelijk met wie was getrouwd en welke kinderen bij wie hoorden, want in het ene document wordt Martje genoemd als echtgenote van Jan Pieters Verberne en in een ander document blijkt dat Maartje te zijn. Het is natuurlijk ook mogelijk dat Jan Pieters met beiden getrouwd is geweest. Ook worden niet alle geboortedata van de betrokkenen genoemd, waardoor niet is vast te stellen wie er precies wordt bedoeld.

In mijn tak is Martje op 24 juli 1764 getrouwd op Texel met Jan Pietersz Verberne (1739–1814). Terwijl zij in de andere tak in 1764 trouwde met Jan Pieters Verberne (1751-1826). Het is ook niet met zekerheid vast te stellen welke Martje/Maartje/Marijtje men precies bedoeld.
Het is niet waarschijnlijk dat dit dezelfde man is, hoewel beide vaders een zoon hadden met dezelfde naam en geboortedatum(!): Simon Jansz Verberne (geboren 7 sep 1775 • Texel – Overleden 22 jul 1837 • Den Burg (Texel)). Het lijkt er op dat deze zoon mogelijk aan de verkeerde vader is gekoppeld. Maar welk van de twee dat dan is is onduidelijk. En dat een van deze twee heren mogelijk aan de verkeerde vrouw is gekoppeld. Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen.

Officiële documenten bevestigen de geboorte en dood van Jan Pietersz Verberne (1739-1814). Desalniettemin ben ik geïnteresseerd in officiële documenten die het bestaan van Jan Pieters Verberne (1751-1826) bevestigen. Tot op heden heb ik dit nog niet kunnen vinden. Het zou mooi zijn als er een trouwcertificaat is van beide heren. Dan weten we wie hun vrouwen waren.

Texel Verberne afstamming

Het andere punt waar ik me over verwonder is het feit dat Martje Cornelis Burger’s echtgenoot Jan Pieters Verberne verschillende ouders lijkt te hebben. Nogmaals, dit kan niet kloppen als het om dezelfde man gaat. Dit versterkt het gevoel dat het om twee verschillende personen gaat met dezelfde naam.

Simon Joosten Verberne afstamming
Texel Verberne afstamming

Inmiddels is wel duidelijk dat Martje Cornelis Burger twee zussen had met vrijwel identieke namen: Marijtje en Maartje Cornelis Burger. Het lijkt dus erg aannemelijk dat Maartje trouwde met de andere Jan Verberne, hoogstwaarschijnlijk is dit Jan Pieters Verberne (1751-1826). Maar het kan ook de andere Jan Pieters Verberne (1739-1814) geweest zijn. Hiervoor is meer onderzoek in de archieven noodzakelijk.

Overigens hebben de ouders van deze dames ook twee zoons gehad met exact dezelfde namen: Pieter Cornelisz Burger (1746) en (1753). Over verwarrend gesproken.

Zowel Martje als Marijtje hadden kinderen met dezelfde naam, wat hoogst onwaarschijnlijk lijkt: Cornelis Verberne (gedoopt 27 okt 1827) en Willem Verberne (gedoopt 13 dec 1845). En beiden met dezelfde geboortedata. Zeer onwaarschijnlijk. Maar niettemin is het duidelijk dat er een vermenging van gegevens is ontstaan door de verwarrende naamgeving en huwelijken met een partner met dezelfde naam.

Simon Joosten Verberne afstamming
Er zijn dus drie zussen:
Maartje Cornelis Burger (1741-1791) 
& 
Jan (Pietersz?) Verberne (1739-1814?)

Martje Cornelis Burger (1747-1791) 
& 
Jan Pietersz Verberne

Marijtje Cornelis Burger (1751–1816) 
& Jan Pietersz Verberne
& Albert Lourensz Veeger (1744-1828)

Maartje, Martje en Marijtje Cornelis Burger die alledrie getrouwd zijn met een Jan Verberne; Marijtje die twee keer trouwde, maar wie trouwde nou met wie? En wie zijn nu de werkelijke ouders van Cornelis en Willem? Het opmerkelijke hierbij is dat zelfs de officiële instanties de namen door elkaar haalden bij de registratie van officiële gebeurtenissen.

Update 17 nov 2018. De historische gegevens zijn niet altijd duidelijk waartoe de kinderen van Martje/Maartje/Marijtje behoren. Hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt dit onjuiste duplicaten. Dit maakt het nog moeilijker om voorlopige conclusies te trekken. Omdat ik echter officiële gegevens heb gevonden van de drie zussen met dezelfde naam, kunnen we veilig concluderen dat deze dames de ontbrekende schakel zijn tussen beide takken van de Verberne-stamboom. En zo zijn feitelijk hun vader Cornelis Pietersz Burger (1710-1783) en moeder Dieuwertje Jans Ran (1717-1780) de mensen die beide takken van de Verberne stamboom met elkaar verbinden.

Om dit op te helderen is verder onderzoek in officiële registers noodzakelijk.

Drie zussen met vrijwel identieke namen en echtgenoten met dezelfde naam. Martje en Maartje en ook Marijtje Cornelis Burger.